Zuiver & Duurzaam
- Home
- De Wijnen
Zuivere wijn
Wanneer noem je een wijn zuiver?
Een zuivere wijn is vrij van micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, schimmels en gistcellen die de kwaliteit van de wijn kunnen aantasten. Van oudsher werd sulfiet gebruikt om micro-organismen te doden en zo de kwaliteit en de houdbaarheid van de wijn te garanderen, tegenwoordig nog steeds! Maar veel sulfiet heeft stevige nadelen. Allereerst heeft het grote invloed op de geur én smaak. Daarnaast is het ‘t sulfiet dat zorgt voor de hinderijke wijnhoofdpijn. Bovendien is overmatig gebruik van sulfiet niet erg natuurlijk. Tijd voor een ander soort wijn dus.
Makers van zuivere wijn doen er alles aan om schimmels op de druiven, in de most en in de wijn op een natuurlijke manier te voorkomen. Zo is er maar weinig sulfiet nodig om de rest uit te schakelen. Deze wijnmakers voorkomen schimmelvorming bij de bron, door de wijngaarden met (veelal) biodynamische preparaten te behandelen en zo schoon mogelijk te werken in het wijnhuis. Een droog weertype voorafgaand aan de oogst helpt ook bij het voorkomen van schimmels. De wijnmaker zorgt daarnaast voor een doordacht snoeibeleid in de wijngaarden. Zo is de druif op natuurlijke wijze in perfecte staat als hij wordt geoogst, met een mooie balans in de pH-waarde, zuurtegraad en suikerwaarden.
Deze wijnen zijn echter nog niet geheel vrij van micro-organismen. Dat kan ook niet, want die zweven nu eenmaal in de lucht, in de wijngaarden en in de vinificatieruimten. Mede doordat de wijngaarden in het juiste microklimaat liggen, er goed gesnoeid en schoon gewerkt wordt, is er maar een klein beetje sulfiet nodig om de micro-organismen te elimineren. Een zuivere wijn bevat dus zeer weinig sulfiet, waardoor de smaak en geur intact blijven en je er geen hoofdpijn aan overhoudt.
Zuivere wijn
Het verschil tussen duurzame en biologische wijnen
Duurzame wijnen
Wijnchâteaus die duurzame wijnen produceren, werken op een verantwoorde manier en zorgen voor biodiversiteit in de wijngaard. De flora en fauna en de aanwezigheid van insecten worden gewaarborgd, door onder meer het certificaat ‘Integrated Protection of the environment’, EU Directive 2009/128/CE en EU Regulation 1306/2013. In deze richtlijnen worden biodynamische middelen voorgeschreven om schimmels te bestrijden. Deze middelen mogen slechts gelimiteerd worden toegepast, zodat het bodem- en insectenleven in de wijngaard intact blijft. Het doel van duurzame wijnen is dat de aarde eeuwig blijft voortbestaan. Bovendien heeft een duurzame wijn géén nadelen voor flora en fauna. Biologische wijnen hebben die soms wél, vanwege het toegestane gebruik van kopersulfaat.
Biologische wijnen
Biologische wijnen zijn niet per definitie vriendelijk voor het bodemleven. De bodem kan soms zelfs uitgeput raken. In de biowijnbouw is kopersulfaat toegestaan om meeldauwschimmels te voorkomen. Als het suikergehalte in de druif hoger begint te worden, moet er na elke regenbui opnieuw met kopersulfaat worden gesproeid, omdat regen kopersulfaat van de druif afspoelt. Het kopersulfaat verdwijnt echter in de bodem en hoopt zich daar op. Dat is slecht voor het bodem- en insectenleven en heeft daarmee een directe invloed op de bloemetjes en de bijtjes, fotosynthese, zuurstof en dus de toekomst van onze kinderen.
Zuivere wijn
Andere wijntypen
Vegan wijn
Alle wijnhuizen waar ik mee samenwerk, klaren hun wijnen door middel van plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten en zijn hierdoor vegan geschikt.
Om een wijn gecertificeerd vegan te krijgen, mogen toeleveranciers echter ook geen dierlijke producten gebruiken. Dozen en etiketten bijvoorbeeld, moeten verlijmd zijn met plantaardige lijmen. Het gebruik van dieren is niet toegestaan, dus het ploegen van de wijngaard bijvoorbeeld, mag ook niet door de hulp van een paard gebeuren. En uiteraard, elke certificatie kost jaarlijks geld.
Mede door deze regels kiezen wijnhuizen ervoor om hun wijnen wél of niet vegan te certificeren.
Natuurwijn
Bij de productie van natuurwijn grijpt de mens zo min mogelijk in. Het resultaat is dat natuurwijnen elk jaar anders smaken en dat deze wijnen behoorlijk veel bacteriën en schimmels bevatten, zeker als er geen extra sulfiet wordt toegevoegd. Daardoor kan de wijn bij het wijnhuis nog lekker zijn, maar na verloop van tijd en tijdens het transport snel beschadigen. Zodoende blijft in het restaurant niet veel meer over van het karakter dat de wijn bij het wijnhuis nog wel bezat.
Natuurwijn wordt gemaakt volgens een interessante, maar helaas niet altijd haalbare visie. Daarom verkoopt Valentijn alleen zuivere wijnen en géén natuurwijnen.
Zuivere wijn
Transport
Als een wijn eenmaal zuiver is, moet dat natuurlijk ook zo blijven. Doordat zuivere wijnen geconditioneerd vervoerd worden (liefst op 12 graden Celsius), is de zuiverheid gegarandeerd. Bacteriën krijgen daardoor namelijk geen kans om zich te ontwikkelen.
Conventionele wijnen worden niet noodzakelijkerwijze gekoeld vervoerd. In een gewone, afgesloten vrachtwagen kan het door de zon al snel 30 tot 70 graden Celsius worden, zelfs als het buiten maar 18 graden is. Een wijn die (al is het maar één dag) een te hoge temperatuur heeft gehad, verliest na enige maanden zijn elegantie en finesse door de ontwikkeling van bacteriën. Hierdoor is de wijn niet direct slecht, maar ook niet meer dan OK. Een risico dat je met zuivere wijnen gelukkig nooit loopt!